15 basın kuruluşundan gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki: ‘Baskılara son verin’

Meslek Örgütleri, Gazeteci ve Yazarların Gözaltına Alınmasını Diyarbakır’da Protesto Etti

Meslek örgütleri, gazeteci ve yazarların gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla Diyarbakır’da bir araya geldi. Eskişehir merkezli soruşturma kapsamında ev baskınları düzenlenen gazetecilere karşı seslerini yükselten meslek örgütleri, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), DİSK Basın-İş ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği önünde ortak bir açıklamada bulundu.

DFG, MKG, DİSK Basın-İş ve TGS temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen açıklamada, “Özgür Basın susturulamaz” pankartı açıldı. DİSK Basın-İş Temsilcisi Hakkı Boltan, yapılan açıklamada, “Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır. Bunlar, gazetecileri korkutma girişimidir. Arkadaşlarımızın yaptığı haberler suç gibi gösteriliyor. Bunları asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

MKG üyesi muhabir Dilan Babat da, gazetecilerin haberleri nedeniyle suçlandığını belirterek, “Gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı haberler suç değildir. Bizi tehdit edenler bilsin ki korkmuyoruz, gücümüzü hakikatten alıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral da, “Gazeteciler üzerindeki baskı artık son bulmalı” diyerek tepki gösterdi.

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise şunları söyledi: “Basın emekçileri gerçekleri yazmaktan bir an olsun geri adım atmıyor, gerçekleri yazmaya devam ediyor. Tutuklanan, gözaltına alınan her bir arkadaşımızın haberlerini yaparak, bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Gözaltındaki arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. İfadelerin alınmaya başlandığını öğrendik, ifadeden sonra serbest bırakılmasını istiyoruz.”

15 Kurumdan Ortak Açıklama

16 basın kuruluşunun imzasını taşıyan ortak bir açıklamada “Gazetecilere yönelik süregelen sistematik taciz ve gözdağı politikalarına son verilmeli” denildi. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Maddesi uyarınca gazetecilik faaliyetlerinin korunması talep edildi. İmzacılar arasında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti (GC), DİSK Basın-İş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve diğer önemli basın kuruluşları yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir