Prof. Dr. Tevfik Özlü: Orman yangınları sırasında ortaya çıkan gazlar ve tozlar insan sağlığı açısından ciddi riskler taşır

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, orman yangınlarının ardından solunan karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazların zehirlenmelere ve ölümlere sebep olabileceğini belirtti. Ayrıca Özlü, havada dolaşan duman ve toz partiküllerinin de ciddi bir risk taşıdığını vurguladı.

Yangın bölgelerinde yer alan kişilerin koruyucu maske takması veya rüzgarın yönüne göre pozisyon alarak yangınla mücadele etmesi gerektiğini belirten Özlü, “Yangın alanında veya yakın çevresinde bulunan kişilerin büyük bir dikkatle hareket etmeleri hayati önem taşır. Çünkü yanma sonucu ortaya çıkan gazlar ve partiküller insan sağlığı için ciddi tehlikeler oluşturabilir. Özellikle karbonmonoksit, karbondioksit, metan, aldehitler ve diğer zararlı gazlar yoğun şekilde solunduğunda zehirlenmelere ve ölümlere yol açabilir. Bu sebeple ya koruyucu maske takılmalı ya da rüzgarın yönüne göre hareket edilerek müdahale edilmelidir. Aksi takdirde üzücü sonuçlarla karşılaşabiliriz. Gazların yanı sıra havada dolaşan partiküller de bulunmaktadır. Bu duman ve toz partikülleri, rüzgarın etkisiyle çevre bölgelere taşınabilir ve burada zararlı kalabilir. Bu partiküllerin solunması ise özellikle solunum yolu hastalıklarına sahip bireylerde nefes darlığı, hastalığın kötüleşmesi ve acil sağlık problemlerine yol açabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, tahriş ve irritasyonlara neden olabilir. Bu zararlı etkiler sadece akciğerlerde değil, burun, göz, ağız, mukoza ve ciltte de tahribatlara yol açabilir. Bu sebeple yoğun duman ve partiküllü ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak, kapı ve pencereleri kapalı tutmak ve evde kalmak sağlık açısından önemlidir. Sağlıklı bireylerin de dikkatli olması büyük önem taşımaktadır. Bu zararlı etkiler sadece insanları değil, bitkileri, eşyaları ve çevreyi de olumsuz etkileyebilir. Partiküller uzun süre havada kalabilir ve zamanla artan riskler oluşturabilir” dedi.

Related Posts

Kavunun dışı sarı ama içi tehlike saçıyor: Bu belirtiler varsa sakın yemeyin

Yaz aylarının vazgeçilmezi kavun, bazı durumlarda sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Uzmanlar, görünüşte “iyi” olan bazı kavunların zehirli olabileceği konusunda uyarıyor. İşte dikkat etmeniz gereken 5 belirti…

4 günlük çalışma haftası denendi: Stres azaldı, verimlilik arttı

ABD ve İngiltere dahil 6 ülkede yapılan araştırma, maaş kaybı olmadan haftada 4 gün çalışma sistemine geçen çalışanların, zihinsel ve fiziksel sağlıklarının iyileştiğini ve performanslarının arttığını ortaya koydu.

Küçük bir hata büyük sorunlara yol açabilir! Yazın spor yaparken bu 5 yanlıştan kaçının

Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte açık hava aktivitelerine olan ilgi artıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Safa Gürsoy, yaz sporlarında en sık yapılan 5 yanlışı anlattı, yazın spor yaralanmalarına karşı alınabilecek önlemleri sıraladı.

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

vozol center