Hangi salep faydalı?

Salep İçmenin Sağlık İçin Önemi

Salep, soğuk kış günlerinde içimizi ısındırmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığımıza da önemli katkılar sağlar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener, bu lezzetli içeceği tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

Bol Mineral ve Vitamin İçeriği

Salep, Türkiye’de ve bazı Orta Doğu ülkelerinde toz halinde tüketilen sıcak bir içecek türüdür. Orkide ailesine ait bitkilerin yumrularından elde edilir. Salep, karbonhidrat, protein, lif, kalsiyum, fosfor, demir, potasyum ile A, B, C vitaminleri açısından zengindir. Sıcak su veya sütle karıştırılarak koyu, kremamsı bir kıvam alır.

Faydaları

Salep, sindirim sistemini destekler, sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Hücreleri canlandırır, hücre büyümesine ve onarımına katkıda bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji üretimini destekler. Anne sütünü artırabilir.

Mutlaka Etiket Okuyun

Faydalarından yararlanmak için salep tozu ve taze süt kullanılarak yapılan salep tercih edilmelidir. Nişasta ve yapay tatlandırıcı içeren ürünlerden uzak durulmalı, gerçek salep içeren tozlar tercih edilmelidir.

Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Doğal salepte kıvam vermek için ekstra miktar kullanılması gerekir. Fazla nişasta içeren salep, hızlı kıvam alan ürünlerden ayırt edilebilir.

Tarife Sadık Kalın

Salep tozu yoğun bir lezzete sahip olup, tariflerde belirtilen miktarlara dikkat edilmelidir. Aşırı şeker ya da tatlandırıcı ilavesinden kaçınılarak, doğal aroma ve tadı korunmalıdır.

Ara Öğün Olarak Tercih Edin

Salep, besleyici bir içecek olmasına rağmen ana öğün yerine geçmez. Doyurucu bir atıştırmalık veya ara öğün olarak tercih edilebilir. Salebin yanında tok tutucu besinler eklenerek tüketilmesi önerilir. Tarçın, salebe eklenerek lezzet ve sağlık açısından zenginlik sağlar.

Günde 2 Fincandan Fazlasını Tüketmeyin

Salep tozu, aşırı tüketildiğinde sindirim sorunlarına ve kalori alımına yol açabilir. Haftada 2-3 kez, günde 1-2 fincanı aşmayacak şekilde dengeli bir diyetin bir parçası olarak tüketilmelidir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”