İlk bilgiler umut verici: Bulunan iskeletler tarihe ışık tutacak
Stratonikeia Antik Kenti’nde Yapılan Kazılar ve Araştırmalar Sürüyor
Helenistik, Roma, Bizans, Anadolu beylikleri, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de önemini koruyan dünyanın en büyük mermer kentlerinden biri olan Stratonikeia, yıl boyunca kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına ev sahipliği yapıyor.
Antik kentte gerçekleştirilen kazı çalışmalarının yanı sıra bilim insanları, belirlenen alanlarda projeler hazırlayarak eski dönemlere ışık tutacak araştırmalara imza atıyorlar.
“İlk bulgular umut verici” diyor uzmanlar
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aylin Köseler, Stratonikeia’da 1,5 yıl sürecek bir projenin parçası olarak arkeogenetik çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bölgede bulunan kemiklerden DNA izolasyonu yaparak eski zamanlardaki hastalıklar hakkında bilgi edinmeye çalıştıklarını ve elde ettikleri verilerin umut verici olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Köseler, özellikle mezarların içinde bulunan iskeletlerin önemli bir veri kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Projenin 6 aylık kısmını tamamladık. Kazı ekibi buluntuları inceliyor ve kronolojik veriler oluşturuyor. Bazı iskeletlerde belirli mutasyonları tanımladık ve bu mutasyonların yaygınlığını araştırmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda Roma ve Bizans dönemlerine ait iskeletlerde de benzer mutasyonlara rastlandı” şeklinde konuştu.
Stratonikeia ve Lagina Antik Kentleri Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ise antik kentte sadece kazı çalışmalarının değil aynı zamanda araştırma ve destekleme projelerinin de devam ettiğini belirtti. Söğüt, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ile yürütülen proje kapsamında hayvan ve insan iskeletleri üzerinde yapılan araştırmaların sonuçlarının oldukça sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.