Sağlıklı iftar sofrası için 10 öneri!

Sağlıklı Bir Ramazan İçin Beslenme Önerileri

İSTANBUL (İGFA9) – Ramazan ayıyla birlikte oruç tutmanın genel sağlığa faydaları da gündeme geliyor.

Bilinçli sürdürülmeyen orucun ise yarardan çok zarar getireceğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Uzun süreli açlık sonrası hızlı ve ağır yemekler tüketmenin mide ve bağırsak rahatsızlıkları, sahur ve iftar arasında yeterli miktarda sıvı almamanın dehidrasyon, yetersiz ya da hatalı beslenmenin halsizlik ve tansiyon düşüklüğü gibi olumsuzluklara sebep olabileceği unutulmamalı” dedi.

Uzman Diyetisyen Tuba Örnek, ramazan ayında sağlıklı iftar sofraları için 10 tavsiyede bulundu:

  1. Gün boyu tok kalmayı sağlayan sebze, meyve, yulaf ezmesi ve tam tahıllı ekmekler gibi lifli besinler sahur sofrasında öncelikli olarak tercih edilmeli. Peynir, yumurta, yoğurt ve kefir gibi protein açısından zengin gıdaların da yeterli miktarda alındığından emin olunmalı.
  2. İftar yemeğine hurmayla başlamak hızlı enerji verdiği ve mideyi rahatlattığı için oldukça faydalı. Hurmanın ardından da çorba ile hafif bir başlangıç yapılmalı.
  3. Şeker ve krema içermeyen, kızartılmayan, yağ ve tuz oranı yüksek olmayan ana yemekler hazırlanmalı. Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı.
  4. Yoğurt ve salata çeşitleri iftar sofrasında mutlaka yerini almalı.
  5. Yemek esnasında su tüketimi sindirimi zorlaştırabileceği için kısıtlanmalı, iftardan yaklaşık 1 saat sonra artırılmalı.
  6. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler vücutta sıvı kaybına yol açabileceği için aşırıya kaçılmadan tüketilmesine dikkat edilmeli.
  7. İftarın üstünden en az 2 saat geçmesi koşuluyla, tatlı veya atıştırmalık ihtiyacı için şerbetli seçenekler yerine süt ürünleriyle yapılmış tatlılara yönelinebilir. Tatlıya alternatif olarak meyve veya bir avuç kadar ceviz, fındık veya badem gibi kuru yemişler de tercih edilebilir.
  8. Herhangi bir sağlık problemi olmadığı sürece sahur öğünü kesinlikle atlanmamalı.
  9. Sindirimi kolaylaştırmak için yemekler yavaş ve iyi çiğnenmeli.
  10. Dehidrasyonun önlenmesi için sahur ve iftar arasında en az 2 litre su tüketilmeli.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”