Uzmanlar sudaki mikroplastiklerin basit bir yöntemle yok olabileceğini öne sürüyor

Euronews’te yer alan habere göre; Guangzhou Tıp Üniversitesi ve Jinan Üniversitesi’nden bir ekip, farklı mineral yoğunluklarına sahip sulara mikroplastik ve nanoplastik ekledikten sonra bu suları beş dakika boyunca kaynattı. Sonuçlar, suyun sertliğine bağlı olarak mikroplastiklerin ciddi oranda azaldığını ortaya koydu.

Environmental Science & Technology Letters dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, kaynatma işlemi yumuşak sularda NMP oranını yüzde 25 azaltırken, çok sert sularda bu oran yüzde 90’a kadar çıkıyor. Yani su ne kadar sertse, kaynatmanın etkisi de o kadar yüksek.

Araştırmacılar, su ısıtıldığında içinde bulunan kalsiyum karbonat gibi minerallerin kireç oluşturduğunu ve bu kireçlerin küçük plastikleri çevreleyerek hapsedebildiğini düşünüyor. Bu nedenle, kaynamış suda oluşan tortular mikroplastikleri fiziksel olarak tutabiliyor.

Çalışmada, suyun kaynatılması kadar, kireçle birlikte oluşan mikroplastiklerin filtrelenmesi de önemli bir adım olarak gösteriliyor. Bu yüzden, plastik olmayan su ısıtıcıları ve paslanmaz çelik filtrelerin kullanımı öneriliyor.

Araştırmanın başyazarlarından biyomedikal mühendisi Zimin Yu, bu yöntemin evde uygulanabilir olduğunu ve insanların musluk suyundaki mikroplastiklere maruziyetini azaltabileceğini belirtiyor.

Mikroplastiklerin insan sağlığına olası etkileri son yıllarda daha fazla araştırılmaya başlandı. Atardamarlarda bulunan mikroplastiklerin kalp krizi ve felç riskini artırabileceği yönünde bulgular var. Bir başka çalışmada ise demans hastalarının beyinlerinde daha yüksek mikroplastik oranları tespit edildi. Ancak bu bulgular nedensellik göstermiyor; sadece iki grup arasındaki farklara dayanıyor.

Araştırma ekibi, kaynar su yönteminin diğer yapay maddeler için de etkili olup olmadığını görmek adına daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Sonuç olarak, bu basit yöntemin içme suyundaki zararlı parçacıkları azaltmak için pratik bir çözüm olabileceği, ancak etkinliğinin suyun kalitesine göre değişebileceği ifade ediliyor.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Gazi Koşusu öncesi jokeylerden iddialı açıklamalar

Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, heyecan giderek artıyor. 99’ncusu düzenlenecek yarış öncesinde jokeyler, önemli açıklamalarda bulundu.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

OpenAI CEO’sundan tepki çeken açıklama

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın yapay zekanın çocukların gelecekteki eğitimi ve zekası üzerindeki potansiyel etkisi hakkındaki görüşleri sosyal medyada kavga başlattı.

WhatsApp eskisi gibi olmayacak! Yeni özellik kabusunuz olabilir

Meta’nın WhatsApp’a getireceği reklam entegresi için endişeler artıyor. Uzmanlar söz konusu yeniliğin güvenlik açısından problem yaratağını belirtiyor.

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …