“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uzmanından Uyarı: Renkli Ambalajlarla Süslenen Gıdalara Dikkat!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gamze Çakaloğlu, renkli ambalajlar, fit, doğal, şekersiz gibi masum görünümlü ifadelerle süslenen gıdaların genellikle ultra işlenmiş gıdalar kategorisinde yer aldığını vurgulayarak, bu tür ürünlerin fazla yemeye yönlendirmek amacıyla tasarlandığını belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada, İngiltere ve ABD dahil sekiz ülkede yapılan bir araştırmaya göre, aşırı işlenmiş besinleri çok tüketen kişilerin erken ölüm riskinin arttığı ortaya konuldu.

American Journal of Preventive Medicine’da yayımlanan araştırmaya göre, işlenmiş et, mısır gevrekleri, gazlı içecekler, bisküvi ve dondurma gibi aşırı işlenmiş gıdaların yüksek oranda tüketilmesinin erken ölüm riskiyle ilişkilendirilebileceğinin altı çizildi. Yapılan tahminlere göre, 2018’de yalnızca ABD’de 124 bin, İngiltere’de ise 18 bine yakın erken ölümün bu tür gıdaların tüketimiyle doğrudan ilişkili olabileceği düşünülüyor.

Diyetisyen Çakaloğlu’nun açıklamalarına göre, günümüzde tüketilen besinlerin yapısı değişmiş durumda. Artık birçok ürün daha fazla yemeye teşvik etmek için üretiliyor ve bu ürünlerin ambalajları renkli olabilir, fit ve doğal gibi ifadeler içerebilir ancak genellikle ultra işlenmiş kategorisine dahildirler. Bu gıdalar beyni ve yeme alışkanlıklarını etkileyen aroma vericiler, katkı maddeleri ve modifiye edilmiş bileşenler içerirler.

Çakaloğlu, paketli ürünlerden tamamen uzaklaşmanın zor olabileceğini ancak bu tür ürünleri tanımanın ve tüketimini sınırlamanın mümkün olduğunu belirtti. Sağlıklı seçimler yapmak için ise alışverişte ürün ambalajlarının arka yüzünü incelemek, içerik listesine dikkat etmek ve anlaşılmaz terimler içeren ürünlerden kaçınmak gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca, evde basit malzemelerle hazırlanan yiyeceklerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlık için daha faydalı olduğunu vurgulayarak, bilinçli tercihler yapmanın önemine dikkat çekti.

(AA)

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.