Birçok Android uygulamasında casus yazılım tespit edildi

Tehlikeli Android Uygulamalarıyla İlgili Uluslararası Uyarı

Uluslararası bir hükümet koalisyonu, gizlice kullanıcıları izleyen ve hassas verilerini ele geçiren tehlikeli Android uygulamaları konusunda uyarıda bulundu.

Bu uygulamaların, Çin hükümeti tarafından hedef alınan gruplara yönelik olarak kullanıldığı bildiriliyor.

İngiltere Ulusal Siber Güvenlik Merkezi (NCSC), ABD, Kanada, Avustralya, Almanya ve Yeni Zelanda hükümet kuruluşları ile işbirliği yaparak, BadBazaar ve Moonshine adlı iki casus yazılım ailesi hakkında ayrı ayrı uyarılar yayınladı.

Bu uyarılar, milyonlarca kullanıcı için ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturuyor.

Uygulamalar Kullanıcıları Nasıl Tehdit Ediyor?

NCSC’nin açıklamasına göre, BadBazaar ve Moonshine casus yazılımları, meşru görünen Android uygulamalarının içine gizlenerek “Truva Atı” gibi davranıyor.

Bu sayede, kullanıcılar farkında olmadan yükledikleri uygulamalar aracılığıyla telefonlarının kameralarına, mikrofonlarına, sohbetlerine, fotoğraflarına ve konum verilerine erişilebilir hale getiriliyor ve kullanıcılar gözetim altında tutuluyor.

Bu durum, kişisel gizlilik ihlali ve hassas bilgilerin kötü niyetli kişilere ulaşması gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Daha önce Lookout, Trend Micro, Volexity gibi siber güvenlik şirketleri ve kar amacı gütmeyen dijital haklar kuruluşu Citizen Lab tarafından incelenen BadBazaar ve Moonshine casus yazılımlarının, Uygurlar, Tibetliler, Tayvanlılar ve çeşitli sivil toplum grupları gibi hedefler üzerinde kullanıldığı belirtiliyor.

NCSC, bu uygulamaların, Çin hükümeti için istikrarsızlık teşkil eden uluslararası bireyleri hedeflediğini ve bazılarının mağdurlara doğrudan yönelik olduğunu veya popüler uygulamaları taklit etmek amacıyla tasarlandığını vurguluyor.

100’den Fazla Tehlikeli Android Uygulaması

NCSC’nin yayınladığı belgelerden birinde, kötü niyetli uygulamaların 100’den fazla Android uygulamasından oluşan bir liste yer alıyor.

Listede, Müslüman ve Budist dua uygulamaları gibi görünen uygulamalar, Signal, Telegram, WhatsApp gibi popüler sohbet uygulamalarının taklitleri, Adobe Acrobat PDF okuyucu gibi yaygın kullanılan uygulamaların sahteleri ve çeşitli yardımcı uygulamalar bulunmaktadır.

Related Posts

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Gazi Koşusu öncesi jokeylerden iddialı açıklamalar

Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, heyecan giderek artıyor. 99’ncusu düzenlenecek yarış öncesinde jokeyler, önemli açıklamalarda bulundu.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

OpenAI CEO’sundan tepki çeken açıklama

OpenAI CEO’su Sam Altman’ın yapay zekanın çocukların gelecekteki eğitimi ve zekası üzerindeki potansiyel etkisi hakkındaki görüşleri sosyal medyada kavga başlattı.

WhatsApp eskisi gibi olmayacak! Yeni özellik kabusunuz olabilir

Meta’nın WhatsApp’a getireceği reklam entegresi için endişeler artıyor. Uzmanlar söz konusu yeniliğin güvenlik açısından problem yaratağını belirtiyor.

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …