Dev asteroidin Ay’a çarpma ihtimali giderek artıyor

2032 Yılında Ay’a Çarpma Olasılığı Artan 2024 YR4 Asteroidi

2032 yılında Ay’a çarpma olasılığı artan 2024 YR4 asteroidi, bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Önceden Dünya için potansiyel bir tehdit olarak görülen bu dev kaya parçası, artık Ay’a yönelik bir risk olarak kabul ediliyor.

Geçtiğimiz aylarda Dünya’ya çarpma ihtimaliyle endişe veren 2024 YR4 asteroidi, son gözlemlerle rotasını Ay’a çevirmiş durumda. NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’ndan (JWST) elde edilen en güncel verilere göre, bu “şehir katili” büyüklüğündeki gök cisminin 2032’de Ay’a çarpma olasılığı %3,8’den %4,3’e yükselmiştir. Yaklaşık 53 ila 67 metre çapında, yani 10 katlı bir binaya denk gelen bu asteroit, başlangıçta %3,1’e varan bir Dünya tehdidi olasılığı taşıyordu. Ancak detaylı hesaplamalar sonucunda Dünya için bu risk neredeyse sıfıra indirilmiştir.

Chip’in bildirdiğine göre; James Webb Uzay Teleskobu’nun Mayıs 2025’te gerçekleştirdiği hassas gözlemler, asteroidin yörüngesindeki belirsizliği %20 oranında azaltmış ve Ay ile çarpışma olasılığını daha net bir şekilde ortaya koymuştur. Bilim insanları, 2024 YR4’ün Ay’a çarpması durumunda dahi Ay’ın yörüngesinde veya Dünya için bir tehdit oluşturmayacağını belirtmektedir. Aksine, bu tür bir etkinin gerçekleşmesi, Ay yüzeyinde yeni bir krater oluşumu gibi olayları gözlemleme ve gezegen savunma stratejilerini geliştirme açısından önemli bir bilimsel fırsat sunacaktır.

Asteroidlere Karşı Alınabilecek Önlemler

Şu an Dünya’dan uzak bir konumda olan 2024 YR4, 2028’de tekrar gözlem alanımıza girecek ve bilim insanları bu dönemde daha fazla veri toplamayı planlamaktadır. Bu asteroit, erken tespit ve izleme sistemlerinin etkinliğini test etmek için de önemli bir örnek oluşturmaktadır. Bilim insanları, potansiyel gelecekteki asteroid tehditlerine karşı hazırlıklı olmak amacıyla bu tür gök cisimlerinin yörüngesini ve özelliklerini yakından takip etmeye devam edeceklerdir.

Yine de genel olarak, insanlık olarak, uzaya kırmızı spor arabalar gönderme gibi gösterişli eylemler yerine, gezegene yaklaşan tehlikeli asteroidlere karşı etkili bir şekilde müdahale edebilecek teknolojilere odaklanılmasını ummaktayız. Elon Musk gibi uzay teknolojilerine yatırım yapan iş insanları ve NASA gibi kurumlar, bu tür potansiyel tehlikelerle başa çıkmak için gereken teknolojilere yoğunlaşmalıdır. Bu önlemler alındığı takdirde, gelecekte yaşanabilecek olası tehlikeler minimize edilebilir.

Related Posts

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …

Apple’ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

Apple’ın henüz tanıtmadığı ancak iOS 26 betasında ortaya çıkan ürünler, daha önce çıkacağı söylenen cihazlarla eşleşiyor.

Milli atıcılar Münih’te mücadele ediyor

Milli atıcıların da katıldığı Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nın Münih ayağı sürüyor.

ChatGPT ile konuşmalarınız “sonsuza dek” saklanabilir!

OpenaI CEO’su Sam Altman, yapay zekâ ile görüşmelerin “doktor ya da avukatla konuşurmuşçasına” özel olması gerektiğini söylüyor ancak ChatGPT yakında tüm görüşmelerimizi saklamak zorunda kalabilir

Yıllardır bekleniyordu: WhatsApp artık o cihazlarda da çalışacak

İki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp, yıllardır beklenen uygulamasını resmen duyurdu.

BYD’nin satışlarında artış hızı en fazla olan ülke Türkiye

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, markaya olan ilginin dünya genelinde artarak devam ettiğini belirterek, “Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Türkiye’deki ilgi ve büyüme hızı Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde. Türkiye, BYD’nin Avrupa’daki büyümesine ciddi katkı sağlayan, stratejik önemdeki pazarlardan biri haline geldi.” dedi.