Doğal gaz faturalarında yeni dönem! Artık eskisi gibi olmayacak: İl il değişecek

Doğal gazda kademeli tarife dönemine yıl sonuna doğru geçilmesi planlanıyor.

Elektrikte bu yılın başında geçilen maliyet esaslı tarife dönemi ile yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilovatsaatin üzerinde olan mesken aboneleri elektriğin gerçek maliyetini ödemeye başlarken, benzer bir uygulamanın doğalgazda da hayata geçmesi bekleniyor.

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği Başkanı Ali Rıza Öner, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşarak desteklemenin doğru yere yapılması için elektrikte başlattığı uygulamaya doğalgazda da geçeceğini, doğalgazda soğuk ve sıcak şehirlerin ayrıştırılarak kimsenin mağdur edilmemesinin sağlanacağını söyledi.

EN ÇOK TÜKETİM HAKKARİ’DE

Öner, Türkiye’de her 100 hanenin yaklaşık 59’unun ısıtma, pişirme ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla doğalgaz kullandığını kaydetti.

Hanelerde doğalgazın önemli bir kısmının ısınmak amacıyla kullanıldığını ve bunun da soğuk iklime sahip şehirlerde bir dezavantaj oluşturduğunu anlatan Öner “Bakanlık bu sebeple her il için ayrı bir kademe belirleyerek vatandaşları mağdur etmemeyi ve soğuk-sıcak iklime sahip illerin ayrımını yapmayı hedefliyor.

BAKANLIK TÜM VERİLERİ TEK TEK ÇIKARDI

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre; Son açıklanan 2023 verilerine bakıldığında hane başı ortalama tüketimin en yüksek olduğu il 1.401 metreküp ile Hakkâri olurken, bunu sırasıyla 1.348 metreküp ile Erzurum, 1.317 metreküp ile Ardahan, 1.311 metreküp ile Muş ve 1.224 metreküp ile Ağrı izledi. En az tüketim ise sırasıyla 521 metreküp ile Adana, 527 metreküp ile Osmaniye, 531 metreküp ile Mersin ve 566 metreküp ile Antalya’da gerçekleşti.

İstanbul’da ise haneler bir yılda ortalama 869 metreküp, Ankara’da 1067 metreküp, İzmir’de 736 metreküp gaz tüketti.

Bakanlık bütün bu verileri dikkate alarak her il için ortalama tüketim belirleyerek bu tüketimin altında kalanları desteklemeye devam ederken, üstünde kalanlara ise gerçek maliyetleri yansıtmaya başlayacak” dedi.

Related Posts

Savaş hali küresel krize yol açar mı?

Profesör Dr. Kerem Alkin İsrail ile İran arasındaki savaşın Türkiye ve küresel düzeydeki ekonomik yansımalarını değerlendirdi.

Yumurta üretiminde yüzde 17.52’lik düşüş! 330 milyon adet…

Yumurta üretimi 6 ayda 330 milyon adet azaldı. TÜİK verilerine göre yumurta üretiminin 6 aydır düştüğü görüldü.

Tüketiciler doğrudan satışlarda 30 gün içinde cayma hakkını kullanabilecek

Ticaret Bakanlığının üzerinde çalıştığı yeni yönetmelik taslağı kapsamında, doğrudan satışlarda tüketiciler, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkını kullanabilecek.

Füzeler pompayı vurdu akaryakıta yine zam geliyor. Dün benzine bugün de motorine yapılmıştı

Akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş sürüyor. Brent petrolün varili bugün 74.23 dolardan işlem görüyor. Ne kadar daha yükseleceği ise belirsizliğini koruyor. Dün benzinin litre fiyatına 1 lira 46 kuruş, bugün de 1 lira 49 kuruş zam yapıldı. Son dakika …

Savaşın faturası Türkiye’ye çıkacak

İsrail’in İran’ı vurmasıyla başlayıp, İran’ın karşı misillemeler yaptığı savaşın faturası Türkiye’ye kesilecek.

Zam teklifi krize dönüştü: Masadaki rakam TÜRK-İŞ’i çileden çıkardı!

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri kapsamında, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, TÜHİS Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının …