Dünya Merkez Bankaları neden rekor seviyede altın biriktiriyor?

ECB 2024 Yılına Yönelik Avronun Uluslararası Kullanımı Raporunu Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2024 yılına yönelik avronun uluslararası kullanımına ilişkin olan bir raporunu paylaştı. Rapor, 2023 sonunda yüzde 20 olan avronun uluslararası rezervlerdeki payının, geçen yılın sonunda döviz kuru dalgalanmalarına göre ayarlandığında büyük ölçüde değişmeyerek yüzde 20 seviyesinde kaldığını ortaya koydu.

Dünya genelindeki rezervler içerisinde doların yüzde 57,8 ile en çok tercih edilen resmi rezerv para birimi olmaya devam ettiği raporda belirtilirken, Çin yuanının payı ise 2,2 ile 2022 yılındaki en yüksek seviyesinden 0,4 puan daha düşük kalarak devam etti.

Piyasa fiyatlarına göre ons değerindeki yeni zirveler, altının “güvenli liman” varlık olarak tercih edilmesine ve geçen yıl küresel resmi rezervlerin yüzde 20’sini oluşturarak yüzde 16’lık paya sahip avroyu geride bırakmasına neden oldu. Dolar, yüzde 46’lık payıyla birinci sıradaki konumunu korudu.

ECB raporunda, “Merkez bankalarının rekor hızda altın biriktirmeye devam ettiği, 2024 yılında 1000 tondan fazla altın satın aldığı ve merkez bankalarının küresel altın varlıklarının şu anda 36 bin tona ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine yaklaştığı” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, altın fiyatlarındaki yükseliş altının küresel rezervler içindeki payının artmasında önemli bir etken olurken, parasal rezervler için altın talebinin özellikle 2022’deki Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında arttığı ve halen yüksek seviyelerde devam ettiği belirtildi.

– Uluslararası Para Birimlerinde Daha Fazla Değişim

ECB Başkanı Christine Lagarde, merkez bankalarının altın birikimlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bazı ülkelerin geleneksel sınır ötesi ödeme sistemlerine alternatif arayışlar içinde olduğunu vurgulayarak, küresel ticaretteki faturalama para birimi kalıplarında değişiklikler ile jeopolitik hizalanmalar arasındaki bağlantıya işaret etti.

Lagarde, kripto para birimlerinin küresel kullanımını destekleyen girişimlerin yanı sıra uluslararası para birimlerinde yaşanabilecek değişimlere de dikkat çekerek, hızla değişen ortamda Avrupa’da finans ve sermaye piyasalarının entegrasyonunda ilerleme çağrısında bulundu.

IMF verilerine göre, ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payının 2001 yılında yüzde 73 seviyesinde olduğu belirtilerek, 2024 Altın Talep Eğilimleri raporu da jeopolitik istikrarsızlık ve ABD borç seviyelerine ilişkin endişeler nedeniyle geçen yılın en büyük altın alıcılarının Hindistan, Çin, Türkiye ve Polonya merkez bankaları olduğuna dikkat çekildi.

Related Posts

Ünlü döner zinciri konkordato ilan etti: Adım başı şubesi vardı

Konkordato ilanlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle, finansman sıkıntısı yaşayan ve yüksek kredilerle karşı karşıya olan şirket ve iş yerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Onlardan bir Ekrem Coşkun Döner oldu. Türkiye …

THY’den İspanyol şirketi iddialarına açıklama

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli Air Europa şirketiyle ilgilendiğine dair basında yer alan haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. THY, Air Europa’da potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve bu …

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

Gelir İdaresi Başkanlığı 81 sözleşmeli personel alacak. İşte başvuru tarihi ve şartları?

GİB’in konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kurum, yazılımcı, uzman yazılımcı, kıdemli uzman yazılımcı, lider uzman yazılımcı, bilişim sistemi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, kıdemli siber güvenlik uzmanı, ağ yönetim uzmanı …

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.