Fibromiyaljide dikkat edilmesi gereken 5 önemli nokta!

Fibromiyalji: Yaşam Kalitesini Düşüren Bir Hastalık

Sürekli yorgunluk hissi, kronik yaygın kas ağrıları, konsantrasyon bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteren fibromiyalji, insanların günlük yaşam aktivitelerini zorlaştıran bir durumdur. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ece Aydoğ’a göre, hastalar genellikle stresin ağrıları tetiklediğini, nem ve rutubetin ağrıyı artırdığını belirtiyorlar. Fibromiyalji genellikle boyun, sırt ve bel gibi bölgelerde ya da vücudun genelinde yayılan ağrılarla kendini gösterir. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin yanı sıra sağlıksız alışkanlıklar da fibromiyaljiyi tetikleyebilir. Masa başında uzun saatler çalışanlar bu durumdan daha fazla etkilenir.

Alışkanlıkların Fibromiyalji Üzerindeki Etkisi

Fibromiyalji sadece genetik ve hormonal etkenlerle ortaya çıkmaz, günlük yaşam alışkanlıkları da hastalığın gelişimine neden olabilir ya da ağrıları şiddetlendirebilir. Az uyumak, aşırı egzersiz yapmak, sigara içmek, masa başında uzun süre oturmak, rutubetli ortamlarda bulunmak, stresle başa çıkamamak ve sağlıksız beslenme gibi alışkanlıklar fibromiyaljiyi tetikleyebilir.

Stresin Rolü

Fibromiyalji hastalarının çoğu genellikle stresle ilişkili ağrılardan şikayet ederler. Ağrılar vücudun farklı bölgelerinde hissedilebilir ve stres ağrıların şiddetini artırabilir. Stresin azaltılması, depresyonla başa çıkılması ve uzman desteği alınması ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.

Tedavi ve Önlemler

Fibromiyalji tedavisi mutlaka bir uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Yanlış tedaviler hastalığın daha da karmaşık hale gelmesine neden olabilir. İlaçlarla birlikte egzersiz, uyku terapileri, stres yönetimi gibi ilaç dışı yöntemler de kullanılmalıdır. Her bireyin farklı olduğunu ve tedavinin adım adım ilerlemesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Fibromiyaljiden korunmak için düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek, stresten uzak durmak ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”