Halk için dediler halktan yediler

Göcek Tüneli İşletiminde Şüpheler Artıyor: Devletle Firmanın İlişkisi

Göcek Tüneli’nin işletimini üstlenen firma, devlet tarafından yapılan tüneli bedavaya alarak işletme süresini uzattı. Bu durum, yap-işlet-devret (YİD) modelindeki gizli sözleşmelere yönelik şüpheleri artırdı. Göcek Tüneli İnşaat ve Taahhüt AŞ’nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Aydın, işletme süresinden feragat ettiklerini ve tünelleri 31 Aralık 2025’te devredeceklerini açıklamıştı. Ancak daha sonra işler değişti ve devir tarihi 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu gizli ertelemenin, sözleşmelerde yer alan firma lehine avantaj sağlayan maddelerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Devir Tarihi Uzatıldı

Göcek Tüneli’nin normalde 20 Ocak 2032’ye kadar firma tarafından işletileceği ve daha sonra devredileceği planlanmıştı. Ancak 2018’de alınan bir kararla devir tarihi 31 Aralık 2025’e çekildi ve ikinci tünel 16.5 milyon dolar karşılığında (bugünkü değerlerle 590 milyon TL) firmaya verildi. Herkes bedava geçiş için 2025 sonunu beklerken devir tarihi SÖZCÜ tarafından 20 Mayıs 2030’a ertelendi. Bu sürpriz erteleme, sözleşmenin firmanın lehine yapıldığı eleştirilerine yol açtı. Uzmanlar, YİD sözleşmelerinin halka açıklanmasını ve firma lehine olan maddelerin gözden geçirilmesini önerdi.

Gizli Sözleşmede Neler Yer Alıyor?

YİD sözleşmelerinde devleti ve halkı bağlayan maddeler genellikle gizli tutuluyor. Bu nedenle Göcek Tüneli devri uzatıldığında hangi maddeye dayandığı veya devletin neden milyon dolarlık tüneli firma ile paylaşmak zorunda kaldığı bilinmiyor. Ayrıca ikinci tünelin sözleşmeye dahil olup olmadığı, tünelin yapımı, işletilmesi, ücretlendirilmesi gibi konular da halktan gizleniyor.

Related Posts

Ünlü döner zinciri konkordato ilan etti: Adım başı şubesi vardı

Konkordato ilanlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle, finansman sıkıntısı yaşayan ve yüksek kredilerle karşı karşıya olan şirket ve iş yerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Onlardan bir Ekrem Coşkun Döner oldu. Türkiye …

THY’den İspanyol şirketi iddialarına açıklama

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli Air Europa şirketiyle ilgilendiğine dair basında yer alan haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. THY, Air Europa’da potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve bu …

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

Gelir İdaresi Başkanlığı 81 sözleşmeli personel alacak. İşte başvuru tarihi ve şartları?

GİB’in konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kurum, yazılımcı, uzman yazılımcı, kıdemli uzman yazılımcı, lider uzman yazılımcı, bilişim sistemi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, kıdemli siber güvenlik uzmanı, ağ yönetim uzmanı …

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.