Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlardan Kene Tehlikesine Karşı Uyarılar!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlardan kene tehlikesine karşı uyarılar geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, özellikle açık alanlarda ve kırsal bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Kapalı Kıyafetler Giyin, Kontrolleri Aksatmayın”

Kene ısırığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Toker, “Bu virüs, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşılan alanlarda görülüyor. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren haziran ve temmuz aylarına kadar vaka sayıları artıyor. Açık alanlarda kapalı kıyafetler giyilmeli, hayvan bakımı sırasında çıplak elle temas edilmemeli ve eldiven kullanılmalı. Piknik dönüşlerinde koltuk altı, kasık bölgesi, kulak ve boyun arkası gibi bölgelerde kene kontrolü yapılmalı. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda bu kontrollerin düzenli olması çok önemli” dedi.

“Ateş, Morluk ve Kanamaya Dikkat”

Kene temasında panik yapılmadan sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Toker, “Kene çıkarıldıktan sonra 2-3 gün içinde ateş yüksekliği, vücutta morluklar veya diş eti kanaması gibi düzensiz kanama belirtileri görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna yeniden başvurulmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi günümüzde her zaman ölümcül seyretmese de, ciddi vakaların yaşandığını unutmamak lazım. Erken teşhis ve hastane gözetiminde destek tedavi ile hastaların sağlık durumları kontrol altına alınabiliyor” diye konuştu.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”