İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Kullanılır?

Kıdem tazminatı, çalışanların yıllarca süren emeklerinin karşılığı olarak yasal hakları arasında bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları sağlayan çalışanlar, iş akitlerini sonlandırarak kıdem tazminatı talep edebilirler. Ancak son zamanlarda bazı işverenlerin bu hakları ödeme konusunda sıkıntılar yaşandığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un aktardığına göre, sigortalı olarak çalışanlar, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinin 1. fıkrasının 5. bendine uygun olarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın tarih bazında farklı şartlarla kazanılabileceğini vurguladı: 

  • – 8 Eylül 1999’a kadar sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için ise her yıl artan prim günleri şartı bulunmaktadır.

Örneğin, 2009’da sigortalı olan bir kişinin en az 4700 gün, 2015’te sigortalı olan bir kişinin ise 5300 gün prim sahibi olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çalışanlar, yaş şartı dışındaki emeklilik koşullarını karşıladıkları takdirde kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar.

İşveren Kıdem Tazminatını Ödemezse Ne Yapılmalı?

Erdursun’un belirttiğine göre, işverenin kıdem tazminatını ödemezse, çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerekirse iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararı ile birlikte, tazminatlar en yüksek banka faizi uygulanarak ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasal yollarla haklarını arayarak bu tutarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Pegasus’tan tavan ücreti güncellemesi

Pegasus Hava Yolları, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle İstanbul çıkış ve varışlı tüm iç hat seferlerinin bilet tavan fiyatının, 30 Nisan Çarşamba gününe kadar 2 bin 850 lira olarak sabitlendiğini duyurdu.

Merkez Bankası rezervleri 5 haftadır eriyor: İmamoğlu operasyonlarının etkisi sürüyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son verilerine göre uluslararası rezervlerde bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar rezervlerin erimesinin süregeldiği bu dönemde ekonomik gelişmeleri dikkatle izliyor.

IEA Başkanı Birol’dan temiz enerji teknolojileri için uyarı

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojilerinin üretiminde kullanılan kritik mineral tedarikine yönelik enerji güvenliği risklerinin oluştuğunu belirtti.

İstanbul’da her 10 evden 4’ü hala sigortasız!

Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından gözler yeniden deprem sigortalarına çevrildi. Yalova yüzde 83’lük oranla Marmara’da zirveye çıkarken, İstanbul’un sigortalılık oranı yüzde 62 ile Türkiye ortalamasını aştı. Ancak hala milyonlarca konut sigortasız durumda.

Küresel piyasalarda Trump etkisi – 24 Nisan 2025

Küresel piyasalarda, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sık değişen söylemlerinin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

ABD petrol stokları sürpriz yaptı: Beklentinin aksine arttı

ABD’nin ticari ham petrol stokları geçen hafta 200 bin varil artarak 443 milyon 100 bin varile yükseldi. Piyasa, stoklarda düşüş bekliyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir