Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Balıkçılığı Tehdit Ediyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Zararı: Balık Ağlarına ve Çeşitliliğine Etkisi

Denizi kaplayan müsilajın Bursa’nın Mudanya ilçesindeki balıkçıların ağlarına zarar verdiği belirtildi. Balıkçılar, ağlarının zarar görmesinden dolayı denize açılamadıklarını dile getirirken, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkilerinin olduğunu vurguladı. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın çok hızlı tetiklenmesine sebep oluyor” şeklinde konuştu.

Müsilaj, Marmara Denizi’nde Yeniden Gündemde

Marmara Denizi’nde geçtiğimiz yıl büyük zarara yol açan müsilajın bu yıl da sorun olmaya devam ettiği bildirildi. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın balıkçıların ağlarına zarar vermesiyle birlikte avlanma faaliyetlerinin engellendiği belirtildi. Balıkçılar, müsilaj yüzünden ağlarını tamir etmeye çalışırken, Marmara Denizi’ne balık girişinin olmadığını ve balık çeşitliliğinin azaldığını ifade etti.

‘Denize Attığımız Ağları Geri Çekemiyoruz’

Marmara Denizi’nde müsilaj sebebiyle avlanma faaliyetlerine ara vermek zorunda kalan balıkçı Ahmet Çetinkaya, durumu şu şekilde anlattı: “Burada 30 yıldan fazla süredir balıkçılık yapıyorum. Sanayi atıkları ve Tirilye’den gelen kirli akıntının yanı sıra müsilaj yüzünden denize attığımız ağları geri çekemiyoruz. Ağlarımızı deniz yüzeyine çekmek oldukça güç oluyor. Müsilaj, ağlarımıza ciddi zararlar veriyor ve makinalarımız zorlanıyor. Sıcak havalarda avlanmak istiyoruz fakat müsilaj buna engel oluyor. Hem ağ hem de olta maliyetleri artıyor.”

‘Marmara Denizi Ölüm Çığlığı Atıyor’

Marmara Denizi’nde balık çeşitliliğine olumsuz etkileri olan müsilajın denizin canlıları üzerinde büyük zararlara neden olduğunu belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, “Marmara Denizi artık ölüm çığlığı atıyor. Oksijen seviyeleri düşük seviyelere indiği için canlılar müsilajın oluşturduğu yapıdan kurtulamıyor. Denizin dibini saran müsilaj sebebiyle canlılar hareket edemiyor ve oksijen alamıyor” şeklinde açıklamada bulundu.

‘Müsilaj Çok Hızlı Tetikleniyor’

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve kirliliğin hızla arttığını belirten Dindar, bu durumun müsilaj oluşumunu hızlandırdığını dile getirdi. Atık su ve kirliliğin deniz suyundaki azot ve fosfor seviyelerini yükselttiğini ifade eden Dindar, bu durumun müsilajın hızlı bir şekilde yayılmasına neden olduğunu söyledi. İklim kriziyle birlikte deniz suyu sıcaklıklarının normallerin üzerinde seyrettiğini ifade eden Dindar, bu durumun doğal olmadığını ve insan etkinliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Haber: Yiğithan HÜYÜK

Kamera: Barış YILMAZ-Muhammet Hüseyin SEZGİN/BURSA

Related Posts

Ünlü döner zinciri konkordato ilan etti: Adım başı şubesi vardı

Konkordato ilanlarına hergün bir yenisi ekleniyor. Ekonomideki kötü gidişat nedeniyle, finansman sıkıntısı yaşayan ve yüksek kredilerle karşı karşıya olan şirket ve iş yerleri ayakta durmakta zorlanıyor. Onlardan bir Ekrem Coşkun Döner oldu. Türkiye …

THY’den İspanyol şirketi iddialarına açıklama

Türk Hava Yolları (THY), İspanya merkezli Air Europa şirketiyle ilgilendiğine dair basında yer alan haberlerin ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. THY, Air Europa’da potansiyel yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve bu …

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Konut fiyatlarında 4 ayın en yüksek artışı

Konut Fiyat Endeksi (KFE) mayısta aylık bazda yüzde 3,4, yıllık yüzde 32,3 arttı.

Gelir İdaresi Başkanlığı 81 sözleşmeli personel alacak. İşte başvuru tarihi ve şartları?

GİB’in konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kurum, yazılımcı, uzman yazılımcı, kıdemli uzman yazılımcı, lider uzman yazılımcı, bilişim sistemi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, kıdemli siber güvenlik uzmanı, ağ yönetim uzmanı …

Türkiye’nin akaryakıt devi yabancılara satılıyor

Türkiye’de 300’ün üzerinde akaryakıt istasyonu bulunan Zeren Group bünyesindeki Alpet, hisselerinin yüzde 49’unu mart ayında Virgin Adaları merkezli Mount Private Capital’e satmak için anlaşmaya varmıştı. Şirketin elinde bulundurduğu çoğunluk hisselerinin satışı için aynı fon ile yeniden masaya oturduğu öğrenildi.