Mutfakta yaptığınız bu hata zehirlenmeye neden olabilir!

Güvenli Gıda Tüketiminin Püf Noktaları

Gıda zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolu, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemeleri hijyen kurallarına uygun bir şekilde hazırlamaktan geçiyor. Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, bu konuda önemli tavsiyelerde bulundu.

Doç. Dr. Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin en az 20 saniye boyunca sabunlu su ile yıkanması gerektiğini vurgularken, ayrıca gıdaların mutlaka iyice pişirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

‘Salmonella Pek Çok Enfeksiyona Yol Açıyor’

Doç. Dr. Özge Ünlü, günümüzde sıkça karşılaşılan gıda zehirlenmeleri ve Salmonella bakterisi hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Salmonella’nın hem insanlar hem de hayvanlarda enfeksiyon oluşturabilen bir bakteri olduğunu belirten Ünlü, bu bakterinin besin zehirlenmesinin yanı sıra sistemik enfeksiyonlara da sebep olabileceğini ifade etti.

‘İlk 8 ve 72 Saat İçerisinde Belirtiler Ortaya Çıkıyor’

Özellikle yaşlı, çocuk ve bağışıklığı zayıf bireylerde besin zehirlenmelerinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Doç. Dr. Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri göz ardı etmemenin önemine dikkat çekti. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi.

Az Pişen Tavuk Eti ve Salmonella

Yaz aylarında özellikle az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile yaygın salgınlara yol açabilen Salmonella bakterisinin, kırmızı ve beyaz etleri kontamine edebildiğini belirten Doç. Dr. Ünlü, aynı zamanda tavuk yumurtaları, çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar, meyve ve sebzelerin dahi Salmonella bakterisi ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu nedenle, gıda güvenliğinin öneminin altını çizdi.

Güvenilir Kaynaklardan Temin Edilmeli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için alınabilecek en önemli önlemlerden birinin, et ve sebzeleri güvenilir marketlerden temin etmek olduğunu söyleyen Ünlü, ellerin yeterince yıkanması ve gıdaların doğru şekilde pişirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, çiğ tüketilen gıdaların iyice yıkanmasının da önemine vurgu yaptı.

El Hijyeni Çok Önemli

Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için hijyenik önlemlerin mutlaka alınması gerektiğini belirten Doç. Dr. Özge Ünlü, el hijyeninin önemine dikkat çekerek, bulaş zincirini kırmak adına ellerin düzenli olarak yıkanması gerektiğini söyledi. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini unutmayın.

Related Posts

Aşırı sıcaklar kalp hastalıklarını tetikliyor!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve nem, kalp hastaları için ciddi riskler oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Samim Emet, özellikle 50 yaş üzeri bireyleri, sıvı kaybı, tansiyon düşüklüğü ve ani kalp krizlerine karşı uyardı.

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

vozol center