Resmi Gazete’de yayımlandı: AVM niteliği taşımayan işletmeler AVM ifadesini kullanamayacak

Yeni Yönetmelik Işığında Alışveriş Merkezlerinde Değişiklikler

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle artık alışveriş merkezlerinin belirli niteliklere sahip olmaları gerekiyor. Bu niteliklere uymayan yapı ve işletmeler artık AVM ibaresini kullanamayacaklar.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelikle yapılan değişikliklere göre, yapı ruhsatı başvurusunda belirlenen nitelikleri taşıyan projeler AVM olarak nitelendirilecek.

Yönetmelikle alışveriş merkezleri için “ortak kullanım alanları” tanımı da yapılmış oldu. Yeni yönetmelik gereğince, ortak kullanım alanları olmayan alışveriş merkezi projeleri için yapı ruhsatı verilmeyecek. Aynı şekilde, doğrudan kullanıma açık olmayan dış cephe ve çatı gibi alanlar da ortak kullanım alanı olarak kabul edilmeyecek.

Ticaret Bakanlığı Yetkisi

Yönetmelikle getirilen yükümlülükler neticesinde, satış alanı 10 bin metrekare altında veya iş yeri sayısı 30’un altında olan alışveriş merkezleri için Ticaret Bakanlığı tarafından işletmelerin faaliyetlerinin askıya alınabileceği belirtildi. Ayrıca, 10 bin ila 20 bin metrekare arasında satış alanına sahip alışveriş merkezlerinde de aynı kriterler uygulanacak.

Her yıl nisan ayı sonuna kadar alışveriş merkezlerindeki perakende işletmelere bir önceki takvim yılına ilişkin ortak gelir ve gider raporu gönderilecek. Bu raporda, ortak gelir ve giderlerin ayrıntılı bir şekilde belirtilecek ve işyeri sahiplerinin karşıladığı ortak gider tutarları da raporda yer alacak.

Related Posts

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Yeni kriz kapıda! Türk Lirası’nda ABD Çin alarmı…

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer’ın bugün İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşmeler, küresel piyasaları yakından ilgilendiriyor. Uluslararası ekonomik sistemin yeniden dengelenmesi hedefiyle yapılacak bu temaslar dolar endeksini etkileyecek. Doların dünyadaki değerinin yılbaşındaki seviyelere çıkmasının ise Türk Lirası’nda büyük baskı oluşturması bekleniyor.

KKM bakiyelerinde düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 25 milyar 433 milyon lira azalarak 659 milyar 723 milyon liraya düştü.

Trump’tan sert çıkış: ‘Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal’

ABD Başkanı Donald Trump, faizleri değiştirmeyen Fed Başkanı Jerome Powell’a aptal olduğunu söyledi.

Asya’da savunma şirketi hisselerinde artış

Hindistan ile Pakistan arasında artan gerilim Asya’daki savunma ve havacılık şirketlerinin hisselerine olumlu yansırken, konuya ilişkin haber akışı hisselerin yönü üzerinde etkili oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir