Senatoda F-35’ler, HAMAS ve iç politika

ABD, Ortadoğu’ya yeni bir uçak filosu sevk ederken Senato Dış İlişkiler Komitesi Trump’ın Türkiye Büyükelçi adayı Tom Barrack’ı dinledi.

Barrack, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Trump tarafından belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hedefine iki ülkenin bu hedefe “kolayca ulaşabileceğini” belirtti.

Ukrayna’ya tahıl anlaşmasına katkısından, Boğazlardaki öneminden bahsetti.

Suriye ile ilgili bir soruya yanıt olarak YPG’yi PKK terör örgütünün bir parçası olarak nitelendirdi.

Senatörlerin önünde Türkiye taraftarı bir duruş sergiledi…

Açılış konuşmasını, adaçayı, sumak, simit ve peynir ile kapattı ve soruları aldı…

Ancak Senatörler ona meydan okuyacak sorular sorma motivasyonunda olmaktan ziyade acır gibiydiler.

***

ABD Başkanlarının zor işlerde dış ülkelere karşı topu Kongreye attığı bir gerçek ama ciddi pazarlıkların olduğu üçlü kuvvetler ağırlığında bir Washington yok artık…

Yine de Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı ve kıdemli üyelerinin hangi eksenden konuştukları önemli.

Komite başkanı Senator Risch, “Türkiye en zorlu ülkelerden biri olacak” ifadelerini kullandı.

“Önemli bi müttefik ancak ortak çıkarları desteklemiyor.”

İsveç ve Norveç’in NATO katılımını zorlaştırdığını hatırlattı.

“Hem HAMAS hem Rusya ile sorunlu ilişkileri var” dedi.

“Insan hakları kaydı iyi değil. Yakın zamanda muhalefet partisi adayının tutuklanması, gazetecilerin ve protestocuların bastırılması endişe yaratıyor” ifadelerini kullanarak “hem içeride hem dışarıda” baskılara vurgu yaptı.

Büyükelçi adayının S400’leri yok etmekte nasıl bir çaba harcayacağına dair soruyla devam etti.

***

Senator Shaheen Pastor Brunson’u hatırlattı…

“Ülkede legal olarak yaşıyordu, hukuksuz şekilde tutuklandı ve hapsedildi” dedi.

Adeta Rümeysa’nın durumu gibi…

Buna benzer olaylar olursa nasıl davranacağını sordu…

Ayrıca insan hakları için ses çıkaracak mı sordu…

***

Senator Van Hollen ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan olsanız ve Tufts’ta bir Türk öğrencisine ne olduğunu izliyorsanız… Gazze’deki olaylar hakkında söylediği ya da yazdığı bir şey nedeniyle kimlikleri belirsiz bazı maskeli kişiler tarafından sokaktan alınıp, Louisiana’ya götürülen bir öğrenciyi izliyorsanız… ‘Görüyorsunuz işte, Amerika’da da bunu yapıyorlar’ dersiniz ve buna diyecek laf olmaz” ifadelerini kullandı.

Van Hollen, Dışişleri Bakanı Rubio’ya Hakan Fidan ile görüşmesinde Türkiyedeki protestolar sorulunca verdiği cevaba biraz da haksızlık yaparak, istikrar vurgusunu eleştirdi.

“Biz Erdoğan’ın, belediye başkanını hapse atma savunmasını yaparken ‘Bu sadece istikrarla ilgili, sadece istikrar istiyoruz’ diyorsak, o zaman o 2 bin göstericiyi de hapse atalım! Bu Amerika’nın temsil ettiği şey değil, ve bence sizin de temsil ettiğiniz şey değil, umarım değildir!

Bu ülkede ziyaretçi olan öğrenciler de birinci değişiklikle (ifade özgürlüğü kapsamında) korunmaktadırlar. Ve bu korumanın bu durumda olmaması gerektiğine dair bir kanıt yok.” ifadelerini kullandı.

Bir başka komite üyesi Türkiye için “İsrail’e yönelik Hamas’ın korkunç terör saldırısını kınamayı reddetti. HAMAS’ı bir terör örgütü olarak görmüyor ve liderliğine üst düzey korunak sağlıyor.” vurgularında bulundu.

Bu vurgular, Rumeysa Öztürk ile ilgili diplomatik ve legal süreç sürerken, Trump ile görüşme bekleyen Erdoğan’ın iç politikada işini kolaylaştırabilir.

***

Gelelim uçaklara.

ABD’de Boeing, Trump’ın ilk dönemi çalışmaları başlayan 6. nesil kapasitede F-47lerin ihalesini aldı. Daha yol uzun.

S-400 leri yok etme baskısı ile Türkiyeye zaten parası ödenmiş F-35 uçaklarının verilmesi olası.

Uçaklarımız hazır ve bekliyor.

Senato komite üyelerince Türkiyeye alternatif bazı teklifler de yapıldığı ancak Türkiyenin kabul etmediği hatırlatılıyor.

Trump önceki başkanlığı döneminde Türkiye’ye hava savunma sistemi Patriotlar verilmediği için, ülkenin S-400 almak zorunda kaldığını da ifade etmişti.

Biz şimdilik radar görünürlüğü daha kolay olan, bakımı daha ucuz olarak bilinen yeni F-16’lar ve mevcut f-16 filomuz için yenileme kitlerinin onaylanmış satışı ardından tedarik beklemekteyiz.

***

Büyükelçi Tom Barrack’a son dönemde Türk hükümeti ile temas kurup kurmadığı da soruldu…

“Kariyeriniz boyunca veya yakın dönemde, ya da bu sürece hazırlanırken Türk hükümetiyle herhangi bir temasınız oldu mu?”

Barrack “Türkiye’de bir işadamı olarak temaslarım oldu ve bu süreçte girişimcilere, iş dünyasına ve ticaret fırsatlarımıza büyük saygı kazandım.” diyerek son döneme dair net cevap vermedi…

Barrack daha önce Birleşik Arap Emirlikleri adına kayıtsız şekilde lobi faaliyeti yürütmek ile suçlanmış ancak aklanmıştı.

Arabuluculukta kabiliyetli olması beklenen Büyükelçi adayı “Başkanın barış, refah ve güvenlik mesajının aynı zamanda Türkiye halkına yönelik bir mesaj olduğunu düşünüyorum.” derken Komite başkanı “Bence Türk halkı sorun değil, dürüst olmak gerekirse, oradaki problemler ve meseleler halkın seviyesinin çok daha üstüne çıkıyor, ama size iyi dileklerimi iletiyorum, gerçekten büyük bir zorlukla karşı karşıyasınız.” cevabını verdi.

Related Posts

Mısır hükümeti İsrailli bakanın çağrısına uydu: Mısır’a giden aktivistler Sisi yönetimi tarafından alıkonuldu

Dünyanın dört bir yanından İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı kuşatmayı kırmak için gelen binlerce aktivist, “Küresel Gazze Yürüyüşü” kapsamında, Mağrib Direniş Konvoyu öncülüğünde Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanacak. Ariş’ten yola çıkan aktivistler, 3 gün sürecek 50 kilometrelik bir yürüyüşle Refah Sınır Kapısı’na ulaşacak, 15 Haziran’da Refah Sınır Kapısı’nda gösteri yapacak. 32 ülkeden katılım olacağı yürüyüşte, Mısır hükümeti, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın çağrısına uyarak, Gazze sınırına yürümek üzere toplanan gruplara müdahale etmeye başladı. Mısır polisi, Gazze’ye destek için Refah’a yürümek isteyen bazı Avrupalıları Kâhire’de bir karakola kapattı. Direniş Konvoyu’na katılmak üzere Mısır’a giden grubu Mısır polisi havaalanında durdurulup sınır dışı etti.

Cezaevlerindeki kişi sayısı 34 ilin nüfusunu geçti!

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 2 Haziran 2025 tarihli verilerine göre, Türkiye’deki cezaevlerinde bulunan toplam tutuklu ve hükümlü sayısı 416 bin 927’ye yükseldi. Bu sayıyla cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı Türkiye’deki 34 ilinin nüfusunu geride bıraktı.

İmamoğlu dosyasına ‘gizli tanıkla’ gözaltı, AKP dosyasına ‘yapacak bir şey bulunmadı’ yanıtı

İktidar, Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu’nu İBB’ye yapılan operasyonlarla hedef almayı sürdürürken; AKP dönemine ait İBB yolsuzluk dosyalarının büyük kısmında ise “hukuka aykırılık yok” denilerek işlem yapılmadı.

Ferdi Zeyrek’in avukatından ‘soruşturma’ açıklaması: ‘Olaydaki ilk bulgular…’

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in avukatı Necibe Karaoğlanlar Hasgör, Zeyrek’in ölümünün ardından başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Elim olaydaki ilk bulgular, elektrik kaçağının tesisattaki malzeme ve montajın fen ve teknik kurallarına uygunsuzluğundan kaynaklandığı izlenimini vermektedir. Bu durum yaşanan elim olayın kişi veya kişilerin ihmalinden kaynaklanan bir kaza olabileceği şüphesini doğurmaktadır” dedi.

CHP, Yeni Akit’in tepki çeken Ferdi Zeyrek içerikleri hakkında harekete geçiyor

CHP İstanbul İl Başkanı Çelik, Yeni Akit’in Ferdi Zeyrek’e ilişkin paylaşımları hakkında hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu

Bugün bile durmadı… CHP’nin acı gününde AKP’li Mustafa Varank’tan, Ekrem İmamoğlu’na hakaret!

CHP ve tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere tüm Türkiye, hayatını kaybeden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek için ağlarken; AKP’li Mustafa Varank bugün de öfke kustu. Varank, bu acı günde, İmamoğlu’na “namussuz” diyerek hakaret etti.