SPK’den izinsiz kripto para borsalarına erişim engelinde ilk karar

SPK, Faaliyet İzni Olmayan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli Getirdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), son haftalık bülteninde faaliyet izni olmayan kripto para borsalarına erişim engeli kararı aldığını duyurdu.

Bültende, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik internet aracılığıyla izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetinde bulunduğu tespit edilen ve yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptığı belirlenen internet sitelerine Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca gerekli hukuki işlemlerin yapılmasına karar verildiği vurgulandı.

Toplamda 108 internet sitesine erişim engeli getirildi. Bu sitelerin 50’den fazlası kripto para borsalarını içeriyordu.

Yasal Çerçeve Temmuz Ayında Oluşturuldu

Türkiye’de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal çerçeve, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında hayata geçirildi.

Bu kanunla kripto para piyasalarını düzenleme yetkisinin SPK’ye verildiği ve bu alanda hizmet sunacak platformların Kuruldan faaliyet izni alması gerektiği belirtildi.

Yasaya göre, Türkiye’de faaliyet gösterebilmek için iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması, kripto varlık hizmetlerinin tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin doğrudan ya da Türkiye’deki kişiler aracılığıyla yapılması gerekiyor.

Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet veren yabancı kripto para platformlarına ise buradaki faaliyetleri için 3 aylık geçiş süreci tanınmıştı.

77 Şirket, Faaliyetlerini Beyan Etti

SPK’nın verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini beyan eden 77 şirket bulunmaktadır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyetlerine son vereceğini bildiren 14 şirket ile başvurusu iptal edilen ve başvurusu reddedilen 64 şirket de bulunmaktadır.

SPK’nın kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, ilgili mevzuata göre yetkilendirildiği anlamına gelmemektedir. Kuruluşların belirli mevzuat şartlarını sağladıktan sonra Kuruldan ayrıca yetkilendirme başvurusu yapması gerekmektedir.

Related Posts

Ped değil, altın paket: Kişisel bakım da artık lüks

Enflasyondaki dalgalanmalarla birlikte her ürüne de ayrıca zam geldi. Bu ürünlerden biri de kadınlar için çok önemli olan hijyenik pedler oldu. Kadınlar temel kişisel bakım ürünlerinin fiyatlarını karşılamak konusunda artık güçlük çekiyor. Bu yıl en uygun hijyenik pedin fiyatı 69,90 lira, en yüksek fiyatlı ped ise 400 lira.

Şimşek döneminde takibe düşenlerin sayısı 10 katına çıktı

Ekonomi yönetimine Mehmet Şimşek’in getirilmesinin ardından kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşenlerin sayısı son iki yılda 10 katına çıktı.

Devler kapıştı fatura Türkiye’ye patlayacak

Enerji piyasalarında sular durulmuyor. Bir yandan Rusya, akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı benzine ihracat yasağını yeniden gündeme alırken; diğer yandan ABD, Moskova’ya yönelik sert ekonomik yaptırımların sinyalini veriyor. Küresel çapta yankı uyandıran bu iki gelişme, Türkiye dahil pek çok ülke için akaryakıt fiyatlarında yeni zamların habercisi olabilir.

Karadeniz’in su ürünleri ihracatı arttı

Karadeniz Bölgesi’nden yılın 6 ayında yapılan su ürünleri ihracatı 167 milyon 191 bin 155 dolara ulaştı.

Yönettiği bankadan 265 milyon kredi aldı

‘Kuvva Gıda’ adlı şirketin sahibi olan AKP’li Veysi Kaynak yöneticisi olduğu Ziraat Bankası’ndan kendi şirketine 265 milyon lira kredi, devletten de 840 milyon lira teşvik aldı.

Rekor satış! Son bir yılda aldılar!

2025 yılının ilk yarısında Türkiye genelinde gerçekleşen gayrimenkul satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,6 artarak 1 milyon 414 bin 382 adede ulaştı. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek ikinci ilk yarı verisi olma özelliği taşıyor …

vozol center