Steam’de virüslü oyun skandalı

6 Şubat 2025 tarihinde Steam platformunda PirateFi isimli, korsan temalı bir hayatta kalma oyunu yayınlandı. Seaworth Interactive adlı şirketin geliştirdiği oyunu indirmek ücretsizdi.

Oyundaki zararlı yazılım, Trojan.Win32.Lazzzy.gen isimli bir truva atıydı. Bu tür truva atları genellikle bilgisayar korsanları tarafından, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarına erişmek için kullanılır.

Uyarı mail’i gönderildi

Dijital oyun satış platformu Steam, PirateFi indiren kullanıcılarına, oyunda zararlı yazılım tespit edildiğini bildiren birer mail gönderdi. Bu mail içinde kullanıcılara oyunun silinmesi, geniş çaplı bir virüs taraması yapılması ve gerekirse Windows’un kaldırılıp yeniden kurulması önerildi.

Telegram’dan moderatör aradılar

Bu sırada Telegram üzerinden kendisini PirateFi oyununun geliştiricisi olarak tanıtan bir kişi, oyun içi sohbet moderatörü pozisyonu için insanlara iş teklif etmeye başladı. Görüştüğü kişilere saatlik 17 dolar ücret teklif eden bilgisayar korsanının, zararlı yazılımın daha da yayılması için bunu yaptığı düşünülüyor. PCMag’in haberine göre insanlara iş teklif eden bu kişi, görüştüğü insanlara oyunu indirmelerini ve günde en az saat oyun içi sohbet kısmını modere etmelerini söyledi.

Valve tepki aldı

Zararlı yazılım içeren bir oyunun dünyanın en popüler dijital oyun satış platformunda kontrol edilmeden kataloğa eklenmesi, Steam kullanıcılarını kızdırdı. Steam’in ana şirketi Valve sosyal medyada tepkiyle karşılaşırken, kullanıcılar özellikle ücretsiz oyunların dikkatle incelenmeden platformda yer almaması gerektiğini vurguladı.

Ücretsiz oyunlara dikkat!

Steam, her yıl 20 bine yakın oyunun yayınlandığı bir platform. Bunların önemli bir kısmı az tanınan, küçük stüdyolar tarafından geliştiriyor ve ücretsiz ya da çok ucuz fiyata alınabiliyor. Bilgisayar korsanları için bu alan, zararlı yazılımları yaymak, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını çalmak, şifrelerini öğrenmek, tarayıcı verilerini çalmak gibi amaçlarla suistimal edilebiliyor.

Uzmanlar, mobil ve PC’de ücretsiz bir oyun indirmeden önce mutlaka geliştirici şirketin araştırılması, güvenilir görünen kullanıcıların yorumlarına bakılması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Sahtecilikle mücadelede holografik devrimi

Japonya, sahtecilikle mücadelede yeni bir dönemi başlatan 3D hologram teknolojisiyle güçlendirilmiş yen banknotlarını piyasaya sürdü. Japonya Merkez Bankası ve Ulusal Baskı Bürosu (NPB) tarafından geliştirilen bu banknotlar, hem güvenlik hem de …

Apple’ın yeni ürünleri iOS 26 betasında ortaya çıktı

Apple’ın henüz tanıtmadığı ancak iOS 26 betasında ortaya çıkan ürünler, daha önce çıkacağı söylenen cihazlarla eşleşiyor.

Dev asteroidin Ay’a çarpma ihtimali giderek artıyor

Bir dönem Dünya’ya çarpma ihtimali gündeme gelen, ama daha sonra rotasını Ay’a çeviren 2024 YR4 asteroidinin, uydumuza çarpma ihtimali giderek artıyor.

Milli atıcılar Münih’te mücadele ediyor

Milli atıcıların da katıldığı Havalı ve Ateşli Silahlar Dünya Kupası’nın Münih ayağı sürüyor.

ChatGPT ile konuşmalarınız “sonsuza dek” saklanabilir!

OpenaI CEO’su Sam Altman, yapay zekâ ile görüşmelerin “doktor ya da avukatla konuşurmuşçasına” özel olması gerektiğini söylüyor ancak ChatGPT yakında tüm görüşmelerimizi saklamak zorunda kalabilir

Yıllardır bekleniyordu: WhatsApp artık o cihazlarda da çalışacak

İki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp, yıllardır beklenen uygulamasını resmen duyurdu.