Tükenmişlik sendromu belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromuna ne iyi gelir

Son dönemde sıkça karşılaşılan tükenmişlik sendromu vatandaşlar arasında merak konusu haline geldi. Soğuk kış günlerinde depresyona girenler, tükenmişlik sendromunun belirtilerini ve nasıl üstesinden gelinebileceğini araştırıyor.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

Tükenmişlik sendromu, kişinin aile, arkadaş ve sosyal çevresiyle keyif alamaması, başarı duygusunda azalma yaşaması durumunu ifade eder. Stresli durumlar tükenmişlik sendromuna neden olabilir.

Tükenmişlik sendromuna yakalanan bireyler genellikle etraflarına katkı sağlayamadıklarını düşünebilir veya etraflarında olup bitenlerden zevk alamayabilirler.

Tedavi edilmediği ve ilerlediği takdirde tükenmişlik sendromu depresyon, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDEN OLUŞUR?

Tükenmişlik sendromu tek bir nedene bağlı değildir; karmaşık bir durumdur. Aşırı iş yükü, sınır koyamama, iş yerinde mobbing, belirsiz beklentiler, sürekli baskı altında kalma, mükemmeliyetçilik gibi faktörler tükenmişlik sendromuna yol açabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tükenmişlik sendromuna yakalanan bireyler sürekli olarak bunalmışlık hissi yaşarlar. Ayrıca şu belirtileri gösterebilirler:

  • Bitkinlik
  • Baş ağrısı, karın ağrısı
  • İştahsızlık ya da aşırı yeme
  • Uykuda düzensizlik
  • Her şeyden kaçma ve yalnız kalma isteği
  • Duygusal acıyı hafifletmek için madde kullanma eğilimi
  • Duygusal dengesizlik
  • Anksiyete

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA NE İYİ GELİR?

Yaşam tarzındaki bazı değişiklikler tükenmişlik sendromuna iyi gelebilir. Düzenli egzersiz yapma, sağlıklı ve düzenli beslenme, yoga, meditasyon, nefes egzersizleri, sosyal çevrenin değiştirilmesi gibi yöntemlerden faydalanılabilir. Ayrıca psikolojik destek almak da önemlidir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU TEDAVİSİ

Psikoterapi, tükenmişlik sendromunun temel nedenlerini keşfetme ve gerekli düzenlemeleri yapma açısından etkili bir tedavi yöntemidir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Adet düzensizliği: Regl döngüsündeki gecikmelerin 8 muhtemel nedeni

Tırnak Mantarı Nasıl Geçer ?

Tırnak Mantarı nasıl geçer? Ortak çorap, terlik kullanımından kaçının! Aynı ayakkabıyı günlerce giymeyin! Uzmanlar tırnak mantarı için önemli uyarılarda bulundu. 

“Daha az zararlı” iddialarına inanmayın ! : Yeşilay’dan elektronik sigara uyarısı

Yeşilay Genel Başkanı Mehmet Dinç, “elektronik sigara daha az zararlı” algısının doğru olmadığını belirtti. “Elektronik sigara konusunda ciddi bir algı bozukluğu ortaya çıkarılmaya başlandı. Bunlardan biri ‘Sigarayı bırakmaya yardımcı olabilir’ diye. Asla doğru değil. ‘Sigaradan daha az zararlı’ deniliyor. Bu da doğru değil” açıklamasında bulundu.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”