Türk Girişimciden Global Sağlık Çözümü

Türk Girişimci ve Ekibi, İnme ve Beyin Kanaması Tespitinde Yapay Zeka Kullanıyor

Doç. Dr. Deniz Aliş ve 3 mühendis arkadaşı tarafından geliştirilen yapay zeka algoritması, inme ve beyin kanaması ihtimalini tespit etmek için kullanılıyor. Bu algoritma, 4 farklı ülkede başarılı bir şekilde test edildikten sonra global alanda da dikkat çekmeye başladı.

Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli olan Doç. Dr. Deniz Aliş ve ekibi, 2019 yılında inme ve beyin kanaması riski olan hastalarda erken teşhis desteği sağlamak amacıyla TÜBİTAK’a projelerini sundu.

Projeleri TÜBİTAK’ın 1512-Girişimcilik Destek Programı’ndan kabul gören Aliş ve ekibi, şirketlerini kurarak çalışmalarına devam etti. Algoritmanın temelinde derin öğrenme algoritmaları bulunuyor.

Algoritma, beyin kanaması veya inme olasılığını radyolojik görüntülerle tespit ederek hastaneye anında uyarı gönderiyor. Bu sayede hastaların tedavisine hızlı bir şekilde başlanabiliyor ve kayıplar en aza indiriliyor.

Doç. Dr. Aliş, inme hastalığının zamanında teşhis edilmesinin kritik olduğunu vurgulayarak, “Erken teşhis edilen hastaların tedavi şansı daha yüksek oluyor.” şeklinde konuştu.

Algoritmayı geliştirme sürecinde Türkiye’deki ve Türk hekimlerinin verilerini kullandıklarını belirten Aliş, şimdi ise ürünlerini dünya çapında yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ayrıca, algoritmanın yerli ve milli imkanlarla geliştirildiğini vurgulayan Aliş, Türkiye’nin yüksek teknolojiyi ihraç edebileceğini savundu.

İlk etapta Azerbaycan ve Ukrayna’ya ürünlerini ihraç ettiklerini belirten Aliş, şimdi ise Arap Yarımadası ve Hollanda’da pilot uygulamalarının başlayacağını aktardı. Hedeflerinin önümüzdeki yıllarda yurt dışındaki hastane sayısını arttırarak Türkiye’ye döviz getirmek olduğunu sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Aliş, Türkiye’nin sağlık sektöründe “üreten sağlık” misyonunu benimsediğini ve kısa sürede ciddi bir ürün ihracatı yapacağına inandığını belirtti.

Yerli yazılım alternatiflerinin önemine vurgu yapan Aliş, artık ülkedeki çoğu hastanenin yerli ürünleri tercih ettiğini ve yabancı ürünlerin kullanımdan kalktığını dile getirdi.

Related Posts

Borsa günü nasıl tamamladı? (12 Haziran 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 165,88 puan azalırken, toplam işlem hacmi 93,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,10, holding endeksi yüzde 1,82 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında tek kazandıran yüzde 0,37 ile metal ana …

Brent petrolün varili 68,78 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 68,78 dolardan işlem görüyor

Yuva kuran gençler için özel kampanya

Arçelik ve Beko, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile ve Gençlik Fonu” kapsamında yürütülen “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi” çerçevesinde yeni ev kuran gençlerimize özel bir indirim kampanyası başlattı.

ABD bütçesinde mayısta büyük açık

ABD federal hükümetinin bütçe açığı, mayısta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9 azalışla 316 milyar dolar oldu. ABD Hazine Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin bütçe dengesi raporunu yayımladı. Buna göre, 1 Ekim 2024’te başlayan ve 30 Eylül 2025’te …

Dünya Merkez Bankaları neden rekor seviyede altın biriktiriyor?

ECB, 2024 yılına yönelik avronun uluslararası kullanımına ilişkin raporunu açıkladı. Buna göre, 2023 sonunda yüzde 20 olan avronun uluslararası rezervlerdeki payı, geçen yılın sonunda döviz kuru dalgalanmalarına göre ayarlandığında büyük ölçüde …

ABD-Çin görüşmeleri piyasaları harekete geçirdi: Gözler enflasyon verisinde

Küresel piyasalarda risk iştahı, ABD ile Çin arasında ticaret görüşmelerinden gelen olumlu sinyallerle artışa geçti. Ancak yatırımcıların gözü bugün açıklanacak olan ABD enflasyon verisinde. Kritik veriler öncesi tahvil alımları hızlanırken, emtia ve hisse senetleri yön arayışını sürdürüyor.