“`html
Türkiye ve İtalya Arasındaki Ticari İlişkiler Güçleniyor
AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, ABD’nin korumacı ticaret politikaları ve Orta Doğu’daki artan gerilimler, küresel ekonomi için önemli belirsizlikler yaratırken, Türkiye, çevresindeki ülkelerle ticaret ilişkilerini geliştirme çabalarını sürdürüyor.
Bu çerçevede, Nisan ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-İtalya Dördüncü Hükümetlerarası Zirvesi sonrasında, iki ülke arasında pek çok yeni anlaşma imzalandı. Ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültürel etkileşim, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayisi gibi farklı alanlarda işbirlikleri oluşturuldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin ardından yapmış olduğu açıklamada, İtalya ile savunma sanayisinde kaydedilen ilerlemelerin, yeni ortaklıklar ve projelerle daha da güçlendirileceğinin altını çizdi.
Erdoğan, iki güçlü müttefik olan Türkiye ve İtalya arasında yaşanan güncel gelişmelerin daha sıkı işbirliğine zemin hazırladığını ifade ederken, “Ülkemizin Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki istikrarına katkı sağlayan İtalya’nın, Avrupa Birliği üyelik sürecimize verdiği desteği sürdüreceğine inanıyorum” dedi.
İtalya ile Ticaret Hacmi Artıyor
İtalya’ya yapılan ihracatın toplam ihracat içindeki payı yüzde 4.8
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin İtalya’ya olan ihracatı bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre %7.5 artarak 5 milyar 337.4 milyon dolara ulaştı. Mayıs ayında ise bu rakam, geçen yılın aynı ayına kıyasla %8 artış kaydederek 1 milyar 144.5 milyon dolara çıktı.
2025’in Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin ihracatı, yıllık bazda %3.5’lik artışla 110 milyar 947 milyon 201 bin dolara yükseldi. Mayıs ayında, ihracat %2.7 artarak 24 milyar 834 milyon 151 bin dolara çıktı. Bu sonuçlar, Türkiye’nin İtalya’ya gerçekleştirdiği ihracatın, toplamın %4.8’ini oluşturduğunu gösteriyor.
Otomotiv Sektörü Öne Çıkıyor
İtalya’ya en fazla ihracat otomotiv sektöründen
Ocak-Mayıs döneminde, Türkiye’nin İtalya’ya yaptığı dış satışlar arasında 1.3 milyar dolarla otomotiv sektörünün ilk sırayı aldığını belirtmek gerekiyor. Bu sektörü, 777 milyon dolarla kimya ürünleri, 472.5 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 456.1 milyon dolarla çelik ve 327 milyon dolarla tekstil ve ham maddeleri takip ediyor.
Bu dönemde, otomotiv ve tekstil sektörlerindeki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla %5.6 ve %1.8 oranında azalma gösterdi. Ancak, kimya ürünleri %14.6; demir ve demir dışı metaller %37.4; çelik ise %9.4’lük bir artış kaydetti.
İhracatta İstanbul Ön Planda
İtalya’ya yapılan ihracatın kaynağı İstanbul
Dönem itibarıyla il bazında analiz yapıldığında, İtalya’ya en yüksek ihracat 1.8 milyar dolar ile İstanbul’dan gerçekleşti. Kocaeli 727.4 milyon dolar, Bursa 514.6 milyon dolar, İzmir 327.2 milyon dolar ve Ankara 208.2 milyon dolarlık ihracat yaptı.
Uzun Süreli İlişkiler Yapısal Dönüşüm Sağlıyor
“Sadece rakamsal artış değil, yapısal dönüşüm de var”
CCIIST Başkanı Stefano Kaslowski, Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret artışının iki ülkenin güçlü ticari ilişkilerini bir kez daha sergilediğini vurguladı.
Bu başarının, uzun yıllara dayanan dostluk ilişkilerinin sağlam temellerinin bir ürünü olduğunu ifade eden Kaslowski, CCIIST olarak 1885 yılından beri Türk ve İtalyan iş dünyasını bir araya getirdiklerini belirtti.
Kaslowski, Türkiye ve İtalya arasındaki dostane ilişkilerin yalnızca diplomasiyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda doğrudan yatırımlar ve ortak girişimler yoluyla derinleştiğini ifade ederek, İtalya’daki 1500’den fazla şirketin ve Türkiye’deki anlamlı İtalyan yatırımlarının bunun somut örnekleri olduğunu vurguladı.
İtalya’nın, Türkiye’nin Avrupa Birliği içindeki en büyük ikinci ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken Kaslowski, ticaret hacminin son yıllarda istikrarlı bir şekilde arttığını, 2023’te 28 milyar dolara ulaşan ticaretin zamanla 40 milyar doları geçmeyi hedeflediğini belirtti.
Türk Şirketleri İtalyan İhtiyaçlarına Uyum Sağlıyor
Kaslowski, Türk şirketlerinin ürün kalitesini artırması ve İtalyan pazarının gerekliliklerine uygun ürünler geliştirmesinin, ihracat artışının önemli nedenleri arasında olduğunu dile getirdi.
İtalya’nın, Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük ekonomik gücü olarak güçlü bir sanayi alt yapısına sahip olduğunu belirten Kaslowski, Türkiye’nin genç nüfusu ve coğrafi konumunun İtalyan yatırımcılar için cazip fırsatlar sunduğunu kaydetti.
CCIIST olarak, bu başarıda kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirdiklerini vurgulayan Kaslowski, 800 aktif üye ile ticari partner tespit etme, fuar hizmetleri, ikili iş görüşmeleri düzenleme ve pazar araştırmaları konularında hizmet verdiklerini aktardı.
Sürdürülebilir Ticari İlişkiler Önceliğimiz
Kaslowski, geleceğe dair oldukça umutlu olduklarını ifade ederek, İtalya’nın sanayi gücü ile Türkiye’nin üretim kapasitesinin birleşiminin ticaret hacmini artıracağını bildirdi.
Dijitalleşme ve sürdürülebilir teknolojiler alanında yeni işbirlikleri fırsatlarının doğduğunu belirten Kaslowski, hedeflerin gerçekleşmesi halinde, 2023 yılının sonuna kadar ihracatın 12-13 milyar dolara ulaşabileceğini öngördüklerini aktardı.
Ancak asıl hedeflerinin, yalnızca sayı olarak büyümek değil, katma değeri yüksek ve sürdürülebilir ticari ilişkiler geliştirmek olduğunu ifade eden Kaslowski, bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için iki ülke iş dünyasının işbirliğini arttırması gerektiğine vurgu yaptı.
“`