Venüs hakkında bildiklerimiz tamamen yanlış olabilir: İşte yeni araştırma

Venüs’ün Geçmişi Hakkındaki Bilgiler Yanıltıcı Olabilir: Yeni Araştırma

Venüs’ün bir zamanlar Dünya’ya benzeyen bir gezegen olabileceği yönündeki genel görüş, yapılan yeni bir araştırma ile çürütüldü. Cambridge Üniversitesi’nden bir grup gökbilimci, gezegenin atmosferinin kimyasal yapısını inceleyerek, Venüs‘ün hiçbir zaman yüzeyinde sıvı su barındırmadığını ve dolayısıyla yaşama uygun olmadığını ortaya koydu.

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan sonuçlar, Dünya’nın benzersizliğini anlamak için büyük önem taşıyor. Birçok ötegezegen Venüs benzeri olsa da, çalışma gökbilimcilerin odaklarını Dünya’ya daha çok benzeyen ötegezegenlere yönlendirmeleri gerektiğini öne sürüyor.

Venüs: Kötü İkiz Kardeş

Dışarıdan bakıldığında Venüs, Dünya’nın kardeşi gibi görünse de, yüzey sıcaklığının 500°C’nin üzerinde olması ve sülfürik asit bulutlarıyla kaplı atmosferi, onu “kötü bir ikiz” haline getiriyor.

Bu aşırı koşullara rağmen, gökbilimciler on yıllardır Venüs’ün bir zamanlar yaşamı destekleyebilecek sıvı okyanuslara sahip olup olmadığını ya da kalın bulutlarında şu anda gizemli bir ‘hava’ yaşamının var olup olmadığını araştırıyorlar.

Araştırmanın baş yazarı ve Cambridge Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden doktora öğrencisi olan Tereza Constantinou, “Bu on yılın sonunda sonda gönderene kadar Venüs’ün yaşamı destekleyip desteklemediğinden emin olamayacağız. Ancak muhtemelen hiçbir zaman okyanuslara sahip olmadığı göz önüne alındığında, Venüs’ün sıvı su gerektiren Dünya benzeri yaşamı desteklediğini hayal etmek zor.” şeklinde konuştu.

Venüs’ün Geçmişine İlişkin İki Teori

Venüs’ün nasıl bu denli yaşanamaz bir gezegen haline geldiği konusunda iki ana teori bulunuyor. İlki, gezegenin başlangıçta ılıman bir iklime ve sıvı suya sahip olabileceği, ancak volkanik faaliyetlerin tetiklediği bir sera etkisinin buharlaşmayı ve sıcaklığı artırarak yüzeyi kavurduğu yönünde.

İkinci teori ise Venüs’ün başlangıçtan itibaren sıcak bir gezegen olduğu ve yüzeyinde hiçbir zaman sıvı suyun yoğunlaşamadığını öne sürüyor.

Volkanizma, atmosfere sağladığı gazlar sayesinde Venüs gibi kayalık gezegenlerin iç kısımlarına bir pencere açar. Araştırmacılar Venüs atmosferini ayakta tutmak için gerekli volkanik gazların bileşimine dayanarak, Venüs’teki volkanik gazların en fazla yüzde altı oranında su içerdiğini buldular.

Bilim insanlarına göre, bu durum Venüs’ün, Dünya’daki gibi su zengin bir iç yapıya sahip olmadığını ve yüzeyinde hiçbir zaman okyanusların oluşmadığına işaret ediyor. Bu on yılın sonunda NASA’nın DAVINCI görevi, bir dizi uçuş ve yüzeye gönderilen bir sonda ile Venüs’ün her zaman kuru, misafirperver olmayan bir gezegen olup olmadığını test edecek ve doğrulayacak.

Constantinou, “Eğer Venüs geçmişte yaşanabilir bir gezegense, bu daha önce bulduğumuz diğer gezegenlerin de yaşanabilir olabileceği anlamına gelir. Ancak Venüs hiçbir zaman yaşanabilir olmadıysa, o zaman başka yerlerdeki Venüs benzeri gezegenin de yaşama uygun olma olasılığı azalır” dedi.

Related Posts

Grok kontrolden çıktı, X’te üst düzey istifa geldi

Sosyal medya platformu X’in CEO’su Linda Yaccarino, istifa ettiğini duyurdu. Yaccarino’nun ayrılık kararı platformun yapay zekası Grok’un kontrolden çıkmasının ardından geldi.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Rafting takımımız dünya şampiyonu oldu

23 Yaş Altı Milli Rafting Takımı, Dünya Gençler ve 23 Yaş Altı Rafting Şampiyonası’nda altın madalya elde etti.

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

Gazi Koşusu öncesi jokeylerden iddialı açıklamalar

Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, heyecan giderek artıyor. 99’ncusu düzenlenecek yarış öncesinde jokeyler, önemli açıklamalarda bulundu.

NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan Türk şirketi, araçların emisyonlarını %85 azaltacak

Tipik bir binek araç yılda yaklaşık 4,6 ton karbon emisyonu salımı yaparken; NOx sensörleri ile çevre dostu çözümler sunan yerli şirketin geliştirdiği yeni nesil teknoloji, Türkiye Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde yoğun ilgi gördü. Cumhurbaşkanı …

vozol center